مزوتراپی مو: یک روش نوین در درمان ریزش مو،مزایا، تاثیرات، عوارض و هزینه
پزشک : خانم دکتر هدیه ذکاوت
چکیده:
ریزش مو، یکی از مشکلات شایع پوست و مو در جهان است و دلایل آن متنوع میباشد. گاهی این مشکل از عوامل ژنتیکی ناشی میشود و گاهی نیز به دلیل بیماریها و اختلالات مختلف رخ میدهد. متأسفانه، هنوز اطلاعات کافی درباره مکانیسم دقیق ریزش مو نداریم و به همین دلیل، داروهای موجود برای تمامی افراد موثر نیستند. درمان استاندارد ریزش مو شامل استفاده از ماینوکسیدیل موضعی و داروی خوراکی فیناستراید است. این دو درمان برای نیمی از افراد تا حدودی موثر هستند، اما در نیمی دیگر تأثیر زیادی ندارند. مزوتراپی مو، یکی از روشهای درمانی نسبتاً جدید (با مبنای قدیمی) است که میتواند به تنهایی یا همراه با سایر روشهای درمانی ریزش مو استفاده شود و تأثیرات بسیار خوبی داشته باشد. در این مقاله، قصد داریم هر آنچه که باید درباره مزوتراپی مو بدانید را بررسی کنیم.
مزوتراپی مو چیست؟
مزوتراپی به عنوان یک روش درمانی با تزریق غیرتهاجمی شناخته میشود که در کاربردهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. یکی از کاربردهای مزوتراپی، درمان ریزش مو و تحریک رشد موها میباشد. در این روش، ترکیبی از مواد تقویت کننده مختلف به پوست تزریق میشود. این مواد شامل عصارههای گیاهی، داروها، ویتامینها، آنزیمها، هورمونها، فاکتورهای رشد و سایر عوامل است که در درمان ریزش مو کمک میکند. در کشورهای خارجی از مزوتراپی مو به عنوان “Mesohair” یا “Mesoplasty” نامیده میشود. بنابراین، در صورت شنیدن این عبارات، میتوانید فهمید که به مزوتراپی مو اشاره میشود.
منظور از «مزو» چیست؟
واژه مزوتراپی از ترکیب دو واژه “مزو” به معنی میانی و “تراپی” به معنی درمان تشکیل شده است. واژه “مزو” به سلولهای بنیادی دوران جنینی اشاره دارد. در زمانی که بدن انسان هنوز شکل نگرفته است و جنین تنها دارای چند هزار سلول است، سه لایه اصلی از سلولهای بنیادی شکل میگیرند. این سه لایه شامل اکتودرم، مزودرم و اندودرم هستند که بعدها بخشهای مختلف بدن را تشکیل میدهند. به عنوان مثال، در مورد پوست، سلولهای بنیادی اکتودرمی لایه بیرونی پوست (۵ لایه اول پوست) یا اپیدرم را تشکیل میدهند و سلولهای بنیادی مزودرمی لایه میانی پوست یا درم را شکل میدهند. بنابراین، در مزوتراپی، هدف ما تزریق دارو به لایه میانی پوست یا درم است که توسط سلولهای بنیادی مزودرمی ساخته شده است. در برخی متون گفته میشود که معنی واژه “مزو” همان معنی میانی است. چون درم لایه میانی پوست است و در مزوتراپی هدف قرار میگیرد، این روش به نام مزوتراپی شناخته میشود. از نظر علمی، تعریف قبلی درستتر است، اما عبارت مزوتراپی در هر صورت به یک معنی اشاره دارد: درمان لایه میانی پوست.
لایه های مختلف پوست
پوست بدن ما از سه لایهی کلی تشکیل شده است:
- اپیدرم (روپوست)
- درم (لایهی میانی)
- هیپودرم (زیر پوست)
سطح قابل مشاهده پوست، لایه اپیدرم است که ضخامت آن کمتر از یک میلیمتر است و با سلولهای مرده پوشیده شده است. سلولهای اپیدرم به طور مداوم تقسیم و جایگزین سلولهای مرده میشوند که به تدریج روی پوست ریخته میشوند. لایه میانی پوست، بافت پیوندی است که شامل رشتههای کلاژن، الاستین و هیالورونیک اسید است. این بخش باعث انعطافپذیری پوست شده و حاوی ساختارهای پوستی مهمی است، از جمله فولیکول مو. فولیکول مو شامل ۲۰ نوع سلول مختلف است که یک یا چند پیاز مو را شامل میشود. پیاز مو محل تولید، رشد و برونریزی موها از سطح پوست است. قسمت قابل مشاهده مو ساقه مو نامیده میشود. در مزوتراپی مو، داروها و ترکیبات خاصی با استفاده از سرنگ به لایه اپیدرم تزریق میشود. برای رساندن ترکیبات ترمیمکننده به پیاز مو که در این لایه قرار دارد، باید آنها را مستقیما به این لایه ارسال کنیم. داروهای موضعی مانند ماینوکسیدیل به خوبی از اپیدرم عبور نمیکنند و بنابراین تاثیر کمتری نسبت به مزوتراپی مو دارند.
ترکیبات مزوتراپی مو
ترکیب کوکتل مزوتراپی مو، به داروی ترکیبی که در مزوتراپی به دورن پوست تزریق میشود، اطلاق میشود. این محلول از انواع و اقسام مواد مختلف تهیه میشود که هر کدام تاثیرات مفیدی بر پوست و فولیکولهای مو دارند. تعیین ترکیب مزوتراپی مو بستگی به شرایط و وضعیت موهای فرد دارد و توسط پزشک متخصص صورت میگیرد. از داروهای اتساع دهندهی عروق مانند بوفلومدیل، پنتوکسیفیلین و میانوکسیدیل جهت افزایش خونرسانی در ناحیهی درمان استفاده میشود. محلولهای مزوتراپی مو شامل انواع ویتامینها مانند ویتامین B5، ویتامین H (بیوتین)، ویتامین C و ویتامین A هستند که تاثیرات مختلفی بر پوستی و موها دارند. همچنین، مواد معدنی مانند مس، روی (زینک)، سلنیوم، فسفر و منیزیم نیز در محلولهای مزوتراپی مو به کار میروند. در برخی ترکیبها از داروهای مغذی مانند سیلیکون استفاده میشود. همچنین، داروهای بیحسی موضعی مانند لیدوکائین یا پروکائین نیز استفاده میشود. برای مهار هورمونهای آندروژنی که عامل ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه هستند، از مهارکنندههایی مانند فیناستراید یا سیپروترون استات استفاده میشود. همچنین، کلسیتونین نیز بهبود خونرسانی به بافتها و تغذیه فولیکولها و بافت پوستی را افزایش میدهد.و آمینو اسیدها. این فهرست تنها جهت آشنایی بیشتر با مزوتراپی مو بیان شده است.
آیا تمام موادی که ما درباره آنها صحبت کردیم، در مزوتراپی استفاده میشوند؟
نه، محلولهای مزوتراپی بسته به علت استفاده، شرایط شما و همچنین جنسیت شما، تنظیم میشوند. برای مثال، یکی از ترکیبهای پراستفاده شامل لیدوکائین، بوفلومدیل (یک داروی گشاد کننده عروق)، سیلیکون و مولتیویتامینها است. انتخاب مواد و درصد هر کدام از اجزای تشکیل دهنده در محلول مزوتراپی مو، با پزشک شما است.
تاریخچه و کاربرد مزوتراپی
تاریخچه و کاربرد مزوتراپی در درمان ریزش مو ابتدا در قرن ۱۲ میلادی در متون پزشکی ذکر شده است. در این متون، آمبروز پاره، پزشک فرانسوی و طبیب دربار پادشاهی فرانسه، روشی برای درمان ریزش مو توصیه میکند. براساس این توصیه، اگر ریزش مو ناشی از عدم تغذیه مناسب باشد، باید با استفاده از پارچه تمیز، برگ انجیر یا پیاز خام، به محل ریزش مو ماساژ داده شود. سپس باید در محل دچار طاسی سوزن زده شده و رویش مو با محلولی از عصارهها ماساژ داده شود.
در سال ۱۹۵۲، میچل پیستور، پزشک فرانسوی دیگری، برای اولین بار مزوتراپی را به شکل امروزی معرفی کرد. او از تزریق وریدی داروی پروکائین برای درمان بیماری آسم استفاده میکرد. به طور اتفاقی، پس از مدتی، او مشاهده کرد که ریزش موی برخی از بیماران بهبود یافته است. در ادامه، پیستور برای بررسی تزریقات زیرجلدی پروکائین، مطالعات زیادی انجام داد. در نهایت، در سال ۱۹۷۶، او نام این روش درمانی را «مزوتراپی» گذاشت. در ۵۰ سال گذشته، روش ابداعی میچل پیستور بسیار مورد توجه پزشکان و علاقهمندان به روشهای جوانسازی و زیباسازی پوست قرار گرفته است.
کاربردهای درمانی مزوتراپی
مزوتراپی، نوعی تزریق زیرجلدی یا زیرپوستی است که با استفاده از داروها و مواد مختلف، برای کاربردهای درمانی متنوعی مورد استفاده قرار میگیرد.
کاربردهای مزوتراپی شامل درمان سلولیت، کاهش چربیهای موضعی، درمان چربی پلک و لیپوم، جلوگیری از ریزش مو و درمان آلوپسی، جوانسازی پوست (شامل برطرف کردن چین و چروکها، سفت کردن پوست و لیفت)، درمان لکهای پوستی، اصلاح انحناهای سطحی (کانتور) بدن و برطرف کردن جای زخم و اسکار میباشد.
درمان ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه
مزوتراپی مو به عنوان درمان ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه استفاده میشود، اما تاکنون هیچ نتایج قطعی دربارهی این موضوع گزارش نشده است. با این حال، برخی پزشکان هنوز این روش را تجویز میکنند. مزوتراپی میتواند به عنوان درمان پشتیبان و مکمل، همزمان با داروهای دیگر مورد استفاده قرار گیرد. بیشتر افرادی که از داروهای مایندوکسیدیل و فیناستراید استفاده میکنند، به دنبال بهبود نتایج خود هستند و به مزوتراپی مو روی میآورند. البته مزوتراپی مو به تنهایی میتواند در جلوگیری از ریزش مو و بهبود کیفیت آن موثر باشد. در گذشته، علت ریزش مو با الگوی مردانه یا زنانه را آلوپسی آندروژنی مینامیدند؛ زیرا فکر میشد هورمونهای آندروژنی، همچون تستوسترون، عامل این نوع ریزش مو هستند. اما امروزه میدانیم که علاوه بر هورمونها، عوامل ژنتیکی و محیطی نیز میتوانند تأثیر زیادی در آلوپسی آندروژنی داشته باشند. به همین دلیل، داروهای ماینوکسیدیل و فیناستراید که اصلیترین عملکرد آنها مهار هورمونهای آندروژنی است، نمیتوانند برای همه افراد موثر باشند. تنها در ۴۰ تا ۶۰ درصد از مصرفکنندگان، بهبود در وضعیت موها مشاهده میشود و این تأثیر میتواند شامل قطع ریزش مو، افزایش رشد مو و بهبود کیفیت و ضخامت آنها باشد.
کاندید مناسب
افرادی که به جز آلوپسی آندروژنی، مشکلات ریزش موی دیگری نیز دارند، میتوانند از مزوتراپی مو برای درمانشان استفاده کنند. اگر شما از هر یک از ریزش موهای زیر رنج میبرید، مزوتراپی یک روش مناسب برای شما است: تلوژن افلوویوم و ریزش موی ناشی از استرس، مشکلات ساقهی مو، آلوپسی آرهآتا و کاهش سرعت رشد مو. اما در برخی از موارد، مزوتراپی نتایج مطلوبی ندارد. افرادی که ریزش مویشان ناشی از بیماریهای زمینهای مانند سفلیس است، افرادی که به بیماریهای مزمن دچارند مانند دیابت، هپاتیت، هموفیلی، ایدز و … و افرادی که علت ریزش موشان مصرف داروهای خاصی مانند داروهای شیمیدرمانی است، باید بعد از اتمام درمان دارویی، به مزوتراپی روی آورند. همچنین در مردان بالای ۴۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند و خانمهای بالای ۶۰ سال یا افرادی که از طاسیهای آندروژنی شدید رنج میبرند، نتایج مزوتراپی کمتر مشاهده میشود. همچنین افرادی که به دلیل مشکلات ژنتیکی، موهای سالمی ندارند و همچنین خانمهای باردار نیز نباید از مزوتراپی استفاده کنند.
مزایای مزوتراپی مو
مزوتراپی مو به واسطهٔ تأثیراتش بر برلایههای مختلف پوستی نظیر اپیدرم، لایه میانی و بافت پیوندی، و همچنین سیستم گردش خون، سیستم ایمنی و سیستم عصبی-حسی ناحیهی تزریق، برای بسیاری از انواع آلوپسی مفید و مؤثر است.
اثرات مزوتراپی را میتوان به شرح زیر خلاصه کرد:
بهبود خون رسانی به بافت: در فرمول بسیاری از محلولهای مزوتراپی، داروهای اتساع دهندهی عروق وجود دارد که باعث افزایش گردش خون در بافت میشوند.
تغذیه پوست و فولیکولها: در ترکیب داروی تزریقی مزوتراپی، از انواع ویتامینها، آمینواسیدها و مواد معدنی استفاده میشود.
جلوگیری از فرآیند ترکیب فولیکولها: باعث افزایش قدرت و بهبود حالت موها میشود.
تنظیم ترشح چربی پوست: داروهای مورد استفاده در مزوتراپی سطح ترشح غدههای چربی را کنترل میکنند.
بهبود نتایج سایر روشهای درمانی: مزوتراپی میتواند به عنوان روش درمانی مکمل برای ریزش مو، تزریق استروئیدها، مراقبتهای عمومی مو و غیره استفاده شود.
بهبود نتایج کاشت مو: مزوتراپی میتواند قبل از کاشت مو برای بهبود خونرسانی به پوست سر، بلافاصله پس از کاشت برای درمان ادم یا ورم، و مدتی پس از کاشت برای التیام بهتر زخمها و تقویت گرافتها مورد استفاده قرار گیرد.
این روش بسیار موثر و بدون نیاز به جراحی است، باعث بهبودی سریع میشود و دورهی ریکاوری یا نقاهت نمینیازد. همچنین، تقریباً بدون درد و بدون نیاز به بیهوشی است و عوارض و خطرات آن بسیار محدود است. هزینهی آن نیز مناسب و منطقی است و نیاز به مراقبتهای خاص ندارد. این روش مناسب برای درمان ریزش مو، رفع مشکلات سر نظیر چربی و شوره، و ترمیم موهای آسیب دیده است.
مراحل درمان
روز قبل یا صبح روز مراجعه به کلینیک موهای خود را بشویید. قبل از مزوتراپی داروهایی نظیر آسپرین و داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن را مصرف نکنید. اگر از داروهای ضد انعقادی یا رقیق کننده خون استفاده میکنید، حتما قبل از جلسه درمانی با پزشک مشورت کنید. از مواد تقویت کننده، داروهای مو، مواد حالت دهنده و موارد اینچنینی تا حداقل ۲۴ ساعت قبل از درمان استفاده نکنید و این توصیه را تا ۲۴ ساعت بعد از جلسه درمانی هم رعایت کنید. برای مزوتراپی مو نیازی به ضدعفونی کردن پوست سر نیست، اما اگر بر روی پوست زخم یا عفونتی وجود داشته باشد، از الکل ۷۰ درصد یا بتادین برای ضدعفونی استفاده میکنند.
در جلسه درمانی
تزریقات مزوتراپی با استفاده از سوزنی مشابه با سوزن انسولین و به صورت دستی یا با استفاده از دستگاهی به نام “مزوگان” صورت میگیرد. اینکه تزریقات به شکلی دستی انجام شوند یا با استفاده از مزوگان، بستگی به انتخاب پزشک دارد و هردو تکنیک خوبی هستند. سوزن تا حدود ۱ میلیمتر به درون پوست نفوذ کرده و محلول درمانی را مستقیما به درون لایه میانی پوست تزریق میکند. محلول یا کوکتل مزوتراپی مو حاوی آمینواسیدها، ویتامینها، ماینوکسیدیل، داروهای مهارکنندهی هورمونهای آندروژنی و فاکتورهای رشد مختلف است. این مواد باعث افزایش قدرت و جانگیری موها میشوند.
یکی از اثرات مهم مزوتراپی، آسیبهای بسیار کوچکی است که توسط سوزن ایجاد میشود. این آسیبها باعث فعال شدن فرآیندهای ترمیمی پوست میشود و فاکتورهای رشد و ترمیمی آزاد میشوند. علاوه بر این، رگهای خونی جدید شکل میگیرند و کلاژن سازی تحریک میشود، همچنین سلولهای بنیادی به ناحیه تزریق روانه میشوند. همهی این رخدادها باعث بهبود کیفیت و رشد موها میشوند. بنابراین، آسیبهای جزئی سوزن در مزوتراپی مو بخش مهمی از درمان را تشکیل میدهند.
مراقبت ها و نتایج
پس از جلسه درمانی با ماینوکسیدیل، داروهای تقویت مو، مواد آرایشی و حالت دهندهها را تا ۲۴ ساعت بعد از جلسه استفاده نکنید.
برای دوش گرفتن و شستن سر خود، از مزوتراپی تا ۸ ساعت بعد از آن خودداری کنید. میتوانید از روز سوم به بعد حمام بروید، اما در هفتهی اول نباید بیش از ۱۵ دقیقه در حمام بمانید و از آب گرم استفاده نکنید، زیرا ممکن است باعث کبودی شود.
تا دو روز بعد از جلسهی درمانی، ورزش نکنید، زیرا ورزش باعث تعریق و خروج محلول مزوتراپی از پوست میشود.
باید مقدار زیادی آب و مایع مصرف کنید.
اگر برآمدگیهایی در پوست خود مشاهده کردید، احتمالاً حساسیتی نسبت به محلول مزوتراپی دارید و باید با کلینیک تماس بگیرید.
نتایج مزوتراپی
اغلب در ۴ جلسهی درمانی بعد، ریزش مو متوقف میشود. همچنین برای بیش از نیمی از مصرف کنندگان، فیناستراید و ماینوکسیدیل باعث قطع ریزش مو میشوند.
بعد از ۳ جلسه، ترشح چربی در پوست سر کاهش مییابد و نیاز کمتری به شامپو کردن سر خواهید داشت. پس از ۳ ماه، رشد دوبارهی موهای شما مشاهده خواهد شد.
عموماً مزوتراپی برای افراد جوانتر نتایج بهتری دارد.
هزینه مزوتراپی مو
قیمت مزوتراپی مو در کلینیک ریحانه النبی بستگی به تعداد جلسات درمانی، دوز داروی تزریقی، ترکیب محلول مزوتراپی و سایر عوامل دارد. در جلسه مشاوره، پزشک با معاینهی پوست سر شما تعداد جلسات، تزریقها و هزینهی دقیق را به شما اعلام میکند و تمامی نکات مهم را توضیح میدهد.
قیمت مزوتراپی مو در کلینیک ریحانه النبی
# | برند مزوتراپی | هزینه تزریق (تومان) |
۱ | فیوژن | ۱/۲۰۰/۰۰۰ |
۲ | درماهیل (کره جنوبی) | ۱/۰۰۰/۰۰۰ |
۳ | توسکانی | ۱/۵۰۰/۰۰۰ |
۴ | رویتاکر (فرانسه) | ۱/۷۰۰/۰۰۰ |
۵ | مزو PN Cell | 2/200/000 |
سوالات متداول
دلیل اصلی این موضوع این است که علل اصلی ریزش مو با الگوی مردانه و زنانه هنوز به طور کامل شناخته نشدهاند. اگرچه ما میدانیم که عوامل ارثی و هورمونهای آندروژنی تأثیر زیادی در ریزش مو دارند، اما استرس، کمبود مواد مغذی، کمبود سایر هورمونهای بدن، اختلالات ناشناختهی خونرسانی و عوامل دیگر نیز در آلودسپی آندروژنی مؤثر هستند. بنابراین، ماینوکسیدیل و فیناستراید همواره به عنوان درمانهای موثر قابل توصیه نیستند.
در صورتی که ماینوکسیدیل و فیناستراید تاثیر مطلوبی در بهبود وضعیت ریزش موی شما نداشتند، می توانید به روش های درمانی دیگر مراجعه کنید. مصرف مکمل های ویتامینی، استفاده از روش PRP (پلاسمای غنی پلاکت)، مزونیدلینگ، نوردرمانی و در نهایت یکی از بهترین روش های درمانی مو یعنی مزوتراپی مو می توانند تاثیر قابل توجهی در بهبود وضعیت ریزش موی شما داشته باشند.
تعداد جلسات و برنامه درمانی به طور کامل به شرایط شما وابسته است. تعداد جلسات متغیر بوده و میتواند بین ۸ تا ۱۵ جلسه تغییر کند. به عنوان مثال، یک برنامه درمانی میتواند به این صورت باشد که در طول یک ماه، یکبار در هفته مزوتراپی دریافت کنید، سپس در ماه بعد برای دو هفته یکبار و در نهایت در دو ماه بعد یکبار مزوتراپی را تجربه کنید. به طور کلی، این برنامه درمانی شامل ۸ جلسه میشود.
تزریق مواد ممکن است کمی درد به همراه باشد و پس از تزریق، احتمال وجود کمی تورم در ناحیه تزریق وجود دارد که به طور کامل طبیعی است و سریعاً برطرف می شود. همچنین، بیمار ممکن است برای مواد تزریقی آلرژی داشته باشد و واکنشهای آلرژیکی را تجربه کند.
متأسفانه نمی توانیم متوجه شوم که آیا یک شخص حساسیتی نسبت به یک ماده دارد یا خیر تا زمانی که آن ماده را به بیمار تزریق نکنیم. در صورتی که خود بیمار اعلام کند که به ماده خاصی مانند ماینوکسیدیل حساسیت دارد، تزریق آن برای او قابل قبول نخواهد بود.